Ο ιστορικός πύργος Παλατάκι

Το Παλατάκι βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του Χαϊδαρίου, στη συμβολή των Λ. Αθηνών με την οδό Στρατάρχου Καραϊσκάκη, και περιβάλλεται από μικρό άλσος.

Αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής ρομαντικού ιστορισμού με νεογοτθικά στοιχεία. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η μορφή φρουρίου με επάλξεις, γωνιακούς πύργους και στενά παράθυρα. Ο πύργος διαθέτει δυο ορόφους, δώμα και ημιυπόγειο. Τα ταβάνια είναι διακοσμημένα με οροφογραφίες εξαιρετικής ποιότητας. 

Το Παλατάκι κατασκευάστηκε κατά τις πρώτες μετεπαναστατικές δεκαετίες και η παράδοση το έχει συνδέσει με την Δούκισσα της Πλακεντίας ή με τον βασιλιά Όθωνα. Μετά τα μέσα του 19ου αιώνα πέρασε στην ιδιοκτησία του φιλότεχνου Τήνιου τραπεζίτη Νικόλαου Νάζου, ο οποίος κατά καιρούς φιλοξενούσε στον πύργο τους μεγάλους Έλληνες ζωγράφους Νικηφόρο Λύτρα και Νικόλαο Γύζη.

Ο Νικηφόρος Λύτρας φιλοτέχνησε εκείνη την περίοδο τις τοιχογραφίες στον μικρό Ναό του Αγίου Γεωργίου ο  οποίος βρισκόταν εντός των ορίων του αγροκτήματος που περιέβαλε το Παλατάκι.

Ενώ ο Νικόλαος Γύζης φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες με θέμα της 4 Εποχές στο όμορο κτίριο του ξενώνα. Το 1979 το Παλατάκι και ο περιβάλλων χώρος κηρύχθηκε διατηρητέος ιστορικός τόπος.  Το 1985 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου.

Από το 1987 μέχρι το 1993 έγιναν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου στην αρχική του μορφή, ενώ και η επίπλωση του έγινε με έπιπλα τεχνοτροπίας του τέλους του 19ου – αρχών του 20ου αιώνα.

Παροχές