Κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αθήνας για τα αντιπλημμυρικά έργα

30-10-2015

Την Τρίτη 27 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε μεγάλη κινητοποίηση στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αθήνας.
Η κινητοποίηση αυτή είχε αποφασιστεί στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου την Δευτέρα 26 Οκτώβρη, μετά από την κεντρική εισήγηση του δημάρχου Μιχάλη Σελέκου και είχε ως κεντρικό αίτημα την άμεση έναρξη των έργων της αντιπλημμυρικής προστασίας. Στην κινητοποίηση παρίστανται η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου, η Δημοτική Αρχή Πετρούπολης, λαϊκές επιτροπές της Δυτικής Αθήνας και κάτοικοι ζητώντας την άμεση πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Τα συνθήματα όπως «Αυτό δεν είναι θεομηνία, είναι του κράτους η αδιαφορία», «Τρόμος οι πλημμύρες για τα νοικοκυριά, να γίνουν τώρα έργα αντιπλημμυρικά», από εκατοντάδες κάτοικοι της Δυτικής Αττικής ήταν αυτά που έδιναν το στίγμα της κινητοποίησης.

Ο Δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, σε σύντομο χαιρετισμό, σημείωσε πως για τις πλημμύρες αυτές «δε φταίει ούτε ο Θεός, ούτε ο καιρός, ούτε το κακό μας ριζικό. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, όπως και της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής, καθώς δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας. Η Δυτική Αθήνα είναι κυριολεκτικά ανοχύρωτη όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «στις περσινές πλημμύρες οι αυτοψίες που πραγματοποιήσαμε σε οδούς όπως η Ζωοδόχου Πηγής, η Λεωφόρος Καβάλας αλλά και το ρέμα της Εσχατιάς, δείχνουν ότι μείνανε τα έργα στα λόγια και στα χαρτιά, καθώς δεν προχώρησε ούτε ένα έργο. Το αποτέλεσμα είναι, το 2015, παρά την τεχνολογία και το προσωπικό που μπορεί να προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα, δεν έχει γίνει το παραμικρό».

Αντιπροσωπεία των Λαϊκών Επιτροπών και οι Δήμαρχοι Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, φτάνοντας στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη, Σπύρο Τζόκα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά πως θα πάρει πρωτοβουλία για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και της Περιφέρειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν σε αυτό τον τομέα.
Ο Μιχάλης Σελέκος, Δήμαρχος Χαϊδαρίου, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις του αντιπεριφερειάρχη, σημείωσε πως «δε θα αφήσουμε άλλο χρόνο χαμένο, πρέπει να είναι μαζικότερη η κινητοποίηση του κόσμου. Δίνουμε την υπόσχεση για τη συνέχιση του αγώνα». Υπογράμμισε, επίσης, πως τόσο οι δήμοι όπου πλειοψηφεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» αλλά και οι Λαϊκές Επιτροπές στους υπόλοιπους δήμους, πρέπει να απαιτήσουν μέτρα που θα δώσουν μεγαλύτερη δυναμική και πως η συνέχιση του αγώνα πρέπει να γίνει με διάφορες μορφές, μέχρι να βρεθούν οι τελικές λύσεις.
Το υπόμνημα προς τον Αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Τζώκα:

«Για μια ακόμα φορά στις 22 Οκτώβρη οι λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας ήταν στο έλεος της πλημμύρας. Η επόμενη μέρα ξημέρωσε με δυο νεκρούς, έναν άντρα στο Μενίδι και μια γυναίκα στο Καματερό.

Οι κάτοικοι της περιοχής μας, πέρα από τα βάρη που τους έχει φορτώσει η καπιταλιστική κρίση, μετράνε τις μεγάλες ζημιές στο βιός τους και αντιμετωπίζουν το φόβο για την ίδια τους τη ζωή σε κάθε νεροποντή, όπως τραγικά επιβεβαιώθηκε την περασμένη Πέμπτη.
Για την κατάσταση αυτή δεν φταίει η κακή μας η μοίρα. Φταίει το γεγονός ότι η Δυτική Αθήνα είναι αθωράκιστη και απουσιάζουν ακόμα και στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά και η σημερινή έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί δεν προτάσσουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας επειδή κριτήριο για την επιλογή ενός έργου είναι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει η Περιφέρεια Αττικής που στηρίζει αυτήν την πολιτική.
Διεκδικούμε-Απαιτούμε:
• Άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα στο σύνολο της ζημιάς
• Να δοθούν οι αποζημιώσεις για την περσινή πλημμύρα στους δήμους που δεν έχουν καταβληθεί
• Έκτακτη επιχορήγηση του δήμων για αποκατάσταση ζημιών και επείγουσες παρεμβάσεις
• Να γίνουν άμεσα εργασίες ανάσχεσης των υδάτων στο Ποικίλο Όρος
• Να γίνουν άμεσα έργα αποκατάστασης των πρανών του Κηφισού που σταθερά αποσαθρώνονται και δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος για τις παρακηφίσιες περιοχές
• Να ολοκληρωθεί η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς καθώς και των
Να ξεκινήσουν εδώ και τώρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στο πλαίσιο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για τη Δυτική Αθήνα και του λεκανοπεδίου συνολικά».

    

copyrights © 2019 Evolution Projects