Αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με την προβολή της ταινίας «Εγώ Είμαι Εύα»

12-03-2018

 

 

 Η Διεύθυνση Νεολαίας, Αθλητικών & Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαϊδαρίου σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Εγώ είμαι η Εύα» της Ιωάννας Καρατζαφέρη, την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 στις 19:30 στο Κέντρο Πολιτισμού «Παλατάκι» (Λ. Αθηνών 159 & Καραϊσκάκη, Χαϊδάρι), σε ένα αφιέρωμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η συγγραφέας Ιωάννα Καρατζαφέρη και η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά.
Τη σκηνοθεσία της ταινίας έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Κατωμέρης.
Στο τραγούδι η Γιώτα Βέη.
Λίγα Λόγια για τη δημιουργό: «Η Ιωάννα Καρατζαφέρη, βραβευμένη λογοτέχνις και μεταφράστρια, γεννήθηκε στην Καλαμάτα και μεγάλωσε στην Καλλιθέα.
Ταυτίστηκε από νέα με τη λογοτεχνία. Η καταγωγή της, τα παιδικά της χρόνια, οι σπουδές, τα ταξίδια, οι χαρές, οι απολαύσεις, οι πικρές στιγμές και οι απογοητεύσεις της μεταφέρονταν όλα σε μυθιστορηματική γραφή. Γνωστή ως μυθιστοριογράφος, μετέφρασε και έγραψε βιβλία επίσης για παιδιά και νέους, συνεργασίες, επιφυλλίδες και καθημερινά κριτικά σχόλια στον Τύπο. Το διάστημα 2001-2010 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», στη στήλη «Διακριτικά».
Το μυθιστόρημά της «Επιπλωμένα Δωμάτια» απέσπασε το 1963 το 2ο Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, ενώ η Εύφημος Μνεία της Ομάδας των Δώδεκα της απονεμήθηκε τον επόμενο χρόνο (1964) για τη συλλογή διηγημάτων της «Η ζωή σε τέσσερις πράξεις», το τελευταίο διήγημα της οποίας αναφέρεται στο Δεκέμβρη του ’44.
Από το τέλος της δεκαετίας του 1950 μέχρι πρόσφατα μοιράζεται τη ζωή της ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη, όπου και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά τη δεκαετία του ’60 απέναντι στον πόλεμο του Βιετνάμ και ακολούθως ενάντια στη χούντα, ενώ το 1971 κατέφυγε στη Σουηδία επειδή «δεν άντεχα τους πράκτορες να με παρακολουθούν - ένας διαρκής ψυχολογικός πόλεμος, να ζητούν πληροφορίες από φίλους κι αφεντικά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή της η ίδια.
Στη Νέα Υόρκη σπούδασε στο Hunter College και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Λογοτεχνία -Θέατρο - Κινηματογράφο (θεωρητικά) στο Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας.
Μετά την πτώση της χούντας, επέστρεψε στην Ελλάδα και δραστηριοποιήθηκε σε διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, με ξεχωριστή θέση να έχει το γυναικείο κίνημα. Ήρθε σε επαφή με την ΟΓΕ και εντάχθηκε στο κίνημά της με γραπτά κείμενα και συμμετοχή στις εκδηλώσεις της.»
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

copyrights © 2020 Evolution Projects