Ελληνικά Αγγλικά
Ελληνικά Αγγλικά


Το νεοκλασικό κτήριο «Ν. Γύζης»

Δίπλα στον πύργο Παλατάκι υπάρχει σήμερα μετά την αποκατάστασή του το κτήριο «Ν. Γύζης», το οποίο διαθέτει περιβάλλοντα χώρο 8,5 στρεμμάτων. To νεοκλασικό αυτό αρχιτεκτόνημα, όπως προαναφέρθηκε, αποτελούσε συμπληρωματικό κτήριο του κεντρικού πύργου και εχρησιμοποιείτο για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Ο περιβάλλων χώρος -ένας κήπος με οπωροφόρα δέντρα, ανθώνα και υψηλούς φοίνικες- ήταν ενιαίος με το Παλατάκι. Με το πέρασμα του χρόνου το κτήριο παραμελήθηκε, τα κτίσματα χρησιμοποιήθηκαν και αυτά ως ψυχιατρική κλινική και τελευταία, τη δεκαετία του ‘90 μέχρι τις αρχές του 2000, για βιοτεχνική χρήση. Μεγάλο τμήμα της έκτασης είχε οικοπεδοποιηθεί και χτίστηκαν σε αυτό πολυκατοικίες.
Μετά την απόκτηση το έτος 1985 και την αποκατάσταση του κεντρικού πύργου με τον περιβάλλοντα χώρο των επτά στρεμμάτων, ο Δήμος Χαϊδαρίου έθεσε στόχο την απόκτηση και της συνεχόμενης υπόλοιπης έκτασης με το νεοκλασικό κτήριο και τους υπεραιωνόβιους φοίνικες.Έτσι το 2000 ο Δήμος απέκτησε έκταση 2,5 στρεμμάτων με δικές του δαπάνες και τον Δεκέμβριο του 2001 έκταση πέντε στρεμμάτων με δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού. Συνολικά πληρώθηκαν πάνω από 800 εκατομμύρια δραχμές για την απόκτηση της έκτασης και του κτηρίου. Απομένει για απόκτηση μια έκταση 1.035 τ.μ., για να ολοκληρωθεί ο χώρος. Με φροντίδα του Δήμου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού το 2002 εκπονήθηκε η μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Ειδικότερα τη μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτονας-γλύπτης Γρηγόρης Ριζόπουλος με τη συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και την έγκριση της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Τον Μάιο του 2002 ανακαλύφθηκαν οι τοιχογραφίες του Ν. Γύζη με θέμα τις Τέσσερις Εποχές, οι οποίες ήταν κρυμμένες κάτω από νεότερους επιχρωματισμούς. Αυτή η κάλυψη των τοιχογραφιών επί πολλά χρόνια διαφύλαξε τα έργα διότι έτσι προστατεύτηκαν από την καταστροφή την περίοδο που το νεοκλασικό κτήριο χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως εργαστήριο. Τον Αύγουστο του 2002 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Χαϊδαρίου για την εκτέλεση του έργου με χρηματοδότηση 1.650.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού/Γενική Γραμματεία ΟλυμπιακώνΈργων. To όλο έργο παρακολούθησε η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων σύμφωνα με τις βασικές κατευθύνσεις που έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. To έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2006 και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Χαϊδαρίου το νεοκλασικό κτήριο ονομάστηκε κτήριο «Ν. Γύζης». Σε μια λιτή και απέριττη τελετή στις 26 Ιουλίου έγιναν τα εγκαίνια του κτηρίου και του γύρω καταπράσινου χώρου από τον δήμαρχο Κυριάκο Ντηνιακό. Η αίθουσα με τις Τέσσερις Εποχές είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην ανάδειξη των τοιχογραφιών του Νικόλαου Γύζη, ενώ στους υπόλοιπους χώρους του κτηρίου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη του Δήμου Χαϊδαρίου. Με την απόκτηση από τον Δήμο Χαϊδαρίου σχεδόν όλης της έκτασης με τον πύργο και τα νεοκλασικά κτήρια, η πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία της πόλης μας αποτυπώνονται αυθεντικά στο υποβλητικό αυτό τοπίο, που συνδυάζει την υψηλή αισθητική με τη σύγχρονη λειτουργικότητα. Διότι συμπίπτει πλέον στον ιστορικό αυτό τόπο όπου έγινε η Μάχη του Χαϊδαρίου να υπάρχουν τα καλαίσθητα νεοκλασικά κτήρια και ταυτόχρονα τα εικαστικά έργα του Ν. Γύζη.

Δίπλα στον πύργο Παλατάκι υπάρχει σήμερα μετά την αποκατάστασή του το κτήριο «Ν. Γύζης», το οποίο διαθέτει περιβάλλοντα χώρο 8,5 στρεμμάτων. To νεοκλασικό αυτό αρχιτεκτόνημα, όπως προαναφέρθηκε, αποτελούσε συμπληρωματικό κτήριο του κεντρικού πύργου και εχρησιμοποιείτο για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Ο περιβάλλων χώρος -ένας κήπος με οπωροφόρα δέντρα, ανθώνα και υψηλούς φοίνικες- ήταν ενιαίος με το Παλατάκι. Με το πέρασμα του χρόνου το κτήριο παραμελήθηκε, τα κτίσματα χρησιμοποιήθηκαν και αυτά ως ψυχιατρική κλινική και τελευταία, τη δεκαετία του ‘90 μέχρι τις αρχές του 2000, για βιοτεχνική χρήση. Μεγάλο τμήμα της έκτασης είχε οικοπεδοποιηθεί και χτίστηκαν σε αυτό πολυκατοικίες.
Μετά την απόκτηση το έτος 1985 και την αποκατάσταση του κεντρικού πύργου με τον περιβάλλοντα χώρο των επτά στρεμμάτων, ο Δήμος Χαϊδαρίου έθεσε στόχο την απόκτηση και της συνεχόμενης υπόλοιπης έκτασης με το νεοκλασικό κτήριο και τους υπεραιωνόβιους φοίνικες.Έτσι το 2000 ο Δήμος απέκτησε έκταση 2,5 στρεμμάτων με δικές του δαπάνες και τον Δεκέμβριο του 2001 έκταση πέντε στρεμμάτων με δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού. Συνολικά πληρώθηκαν πάνω από 800 εκατομμύρια δραχμές για την απόκτηση της έκτασης και του κτηρίου. Απομένει για απόκτηση μια έκταση 1.035 τ.μ., για να ολοκληρωθεί ο χώρος. Με φροντίδα του Δήμου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού το 2002 εκπονήθηκε η μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Ειδικότερα τη μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτονας-γλύπτης Γρηγόρης Ριζόπουλος με τη συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και την έγκριση της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Τον Μάιο του 2002 ανακαλύφθηκαν οι τοιχογραφίες του Ν. Γύζη με θέμα τις Τέσσερις Εποχές, οι οποίες ήταν κρυμμένες κάτω από νεότερους επιχρωματισμούς. Αυτή η κάλυψη των τοιχογραφιών επί πολλά χρόνια διαφύλαξε τα έργα διότι έτσι προστατεύτηκαν από την καταστροφή την περίοδο που το νεοκλασικό κτήριο χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως εργαστήριο. Τον Αύγουστο του 2002 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Χαϊδαρίου για την εκτέλεση του έργου με χρηματοδότηση 1.650.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού/Γενική Γραμματεία ΟλυμπιακώνΈργων. To όλο έργο παρακολούθησε η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων σύμφωνα με τις βασικές κατευθύνσεις που έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. To έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2006 και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Χαϊδαρίου το νεοκλασικό κτήριο ονομάστηκε κτήριο «Ν. Γύζης». Σε μια λιτή και απέριττη τελετή στις 26 Ιουλίου έγιναν τα εγκαίνια του κτηρίου και του γύρω καταπράσινου χώρου από τον δήμαρχο Κυριάκο Ντηνιακό. Η αίθουσα με τις Τέσσερις Εποχές είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην ανάδειξη των τοιχογραφιών του Νικόλαου Γύζη, ενώ στους υπόλοιπους χώρους του κτηρίου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη του Δήμου Χαϊδαρίου. Με την απόκτηση από τον Δήμο Χαϊδαρίου σχεδόν όλης της έκτασης με τον πύργο και τα νεοκλασικά κτήρια, η πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία της πόλης μας αποτυπώνονται αυθεντικά στο υποβλητικό αυτό τοπίο, που συνδυάζει την υψηλή αισθητική με τη σύγχρονη λειτουργικότητα. Διότι συμπίπτει πλέον στον ιστορικό αυτό τόπο όπου έγινε η Μάχη του Χαϊδαρίου να υπάρχουν τα καλαίσθητα νεοκλασικά κτήρια και ταυτόχρονα τα εικαστικά έργα του Ν. Γύζη.